09 mayo, 2011

Europa per la ciutadania









Manifest Dia d'Europa


Estem travessant una època de grans convulsions polítiques globals. Als efectes devastadors que ha causat la crisi econòmica i financera, s’hi afegeixen les mobilitzacions històriques per la democràcia que es succeeixen a la conca sud de la Mediterrània i al Pròxim Orient, i una crisi nuclear al Japó de conseqüències encara indeterminades.

La lògica del món global ha permès intensificar els intercanvis i estrènyer els vincles de cooperació, però també ha generat noves injustícies i amenaces. La política es troba davant la disjuntiva de conciliar uns reptes que afecten la convivència i el benestar social que són de naturalesa global i complexa, amb uns instruments de resposta que sovint s’articulen des de l’àmbit estatal i municipal.

És en aquest context, on les polítiques de proximitat són més necessàries que mai. Per governar les forces transnacionals del segle XXI és necessària una cooperació més estreta entre institucions de diferents nivells. Des d’una perspectiva bottom up (de baix a dalt) podrem donar respostes sensibles i ajustades a les necessitats socials, garantint la participació de la ciutadania en tots els espais de presa de decisions.

La inestabilitat a nivell global requereix accelerar la configuració de nous marcs de governança més eficients i democràtics. Tanmateix, és des de l’àmbit estatal, autonòmic i municipal, actuant en l’entorn més immediat, on el poder transformador dels ciutadans i les ciutadanes és més fort. La Unió Europea ha de treballar en ambdós sentits per poder donar millors respostes als reptes
que planteja la globalització.

Per tot això i en motiu del Dia d’Europa, els i les socialistes catalans ens comprometem a:


1. Reivindicar el rol de la política en un context on és més necessària que mai. La intensificació dels shocks econòmics, geopolítics i mediambientals ens recorda que únicament per mitjà del desenvolupament de noves i millors estructures de governança serà possible respondre als reptes que planteja la globalització.


2. Reforçar el paper dels governs locals i regionals a les institucions europees i enfortir la seva veu en el procés comunitari de presa de decisions. En aquest sentit, s’ha de consolidar el rol dels municipis i regions amb capacitat legislativa en el marc del Comitè de les Regions i de les euroregions i estimular l’activitat de l’anomenada diplomàcia local.


3. Promoure una veritable Europa de la ciutadania buscant la complicitat dels ajuntaments en projectes d’abast europeu i fomentant la participació directa a la UE mitjançant la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE).


4. Fer de les noves tecnologies un veritable instrument de diàleg entre els ciutadans i ciutadanes i les institucions. L’ús de les xarxes socials fa necessària una reflexió sobre les noves formes de participació de la ciutadania en el projecte europeu i la necessària implicació dels joves, com a motor del futur i el progrés a Europa.

Barcelona, 9 de maig de 2011. Dia d’Europa

No hay comentarios: